Honey's Friends  Petit Basset Griffon Vendeen
 

Vachtverzorging

De vacht van een Petit is ruwharig, dit houd in dat ze een ruwe haarlaag als bovenvacht hebben en een zachte ondervacht.
In het eerste half jaar zal de vacht redelijk makkelijk bij te houden zijn, het vereist nog niet echt werk.
Wel is het belangrijk de pup te laten wennen aan een borstel en een kam. (bouw dit langzaam op zodat de oefening leuk blijft)
Zodra de hond een volwassen vacht heeft is het advies om minimaal 1x per week goed te borstelen en te kammen.
(Foto’s borstel en kam en filmpje)
Het trimmen van een petit is erg afhankelijk van de kwaliteit van de vacht. Een harde korte vacht heeft minder verzorging nodig dan een zachtere snelgroeiende vacht.
Het advies is dat een volwassen petit 3 tot 4 keer per jaar getrimd word. Maar dit ligt dus aan de kwaliteit en haargroeicyclus van de vacht zelf. Je trimster kan je hierbij helpen.

Ga op tijd op zoek naar een trimster. Niet iedere trimster doet plukken en er zijn bij veel trimsters minimale wachttijden van enkele maanden.  De eerste keer volledig trimmen gebeurd meestal rond de 7/8 maanden, dan gaat de puppy vacht eruit zodat de volwassen vacht mooi in kan groeien.
Als U naar een trimsalon gaat, let er dan vooral op dat de vacht geplukt wordt en niet geknipt. Het gebruik van een schaar of tondeuse is echt funest voor de vacht, dus let hier echt goed op!
Het advies is om met je puppy met een maand of 4 a 5 alvast een bezoekje te brengen aan de trimster om te laten wennen aan hem/haar. Daarbij kan het haar voor de oogjes alvast worden bijgewerkt en de voetjes geknipt.
De oren kunt U vrij houden van oorsmeer met een tissue of wattenschijfje. Niet met wattenstaafjes! daarmee druk je de oorsmeer er alleen maar dieper in.
Het oorsmeer is normaal donkerbruin, hoewel het een aparte geur heeft mag het niet stinken. Voor het verwijderen van overtollig oorsmeer en het verkleinen van de kans op oorontsteking is er oor cleaner te verkrijgen bij de dierenarts.
Het beste is als U elke week (tijdens de borstelbeurt) de oren controleert en indien nodig schoonmaakt met behulp van een cleaner. De trimster zal het overtollige haar zo nodig uitplukken.

Als de oren erg rood zijn, stinken en/of pijnlijk zijn is de kans groot dat ze ontstoken zijn.
Honden kunnen ook erg gaan schudden met de kop of zelfs een scheve kopstand krijgen. U moet dan even langs de dierenarts die onderzoeken dan wat de reden is voor de ontsteking (oormijt, bacteriën of gisten) dit behoefd allemaal een andere aanpak.
Daarom is zo’n bezoek en advies van een arts zo belangrijk, zo word er een behandeling op maat gemaakt.